Dags att uppdatera det vanliga livet med våra barn och barnbarn.

En grådaskig dag som denna, när vädret vare sig lockar till sig motion eller jakt kan det vara på sin plats att uppdatera det vanliga livet med både nära och kära. Jakttiden för våra skogshöns är förbi för denna säsong så nu återstår bara jakten på de predatorer vi har i markerna.

Men som sagt detta blogginlägg får väl handla om något annat än jakt, även om den säkert kommer att bli omnämnd i förbifarten. Idag så skriver vi den 14. 11 2019 och detta inlägg startar ifrån den 4.8 2019 när vi var på sommarstugan i Terjärv.

Min storebror Peter var ute med sin son Mats och hans Benjamin på en fisketur upp till sjön Rekijärvi. Peter lever ett rätt stillsamt liv nuförtiden, begränsad av en lungsjukdom som gör vistelsen utomhus omöjlig utan ett mobilt syrgasaggregat! Men köra båt, och visa pojkarna var gäddan har sin gång, det kan ännu! Det blev en fin gädda på närmare tre kilo plus en hel del annan fisk på färden, så fiskelyckan kunde de inte klandra.

Det var en fin sensommarafton när fackelblomstret lyste i hela sin prakt längs med ån.Fackelblomster

Och Ronja stod sin vana trogen längst fram i båten.

Ronja i båt

Trots att sommaren varit både torr och regnfattig, hittade vi bra mycket hallon på ”Skata” . Skata, som är namnet på en udde längst ut mot sjön Rekijärvi, såg ut att ha klarat av sommartorkan, där en frodig kornväxt kantade vår väg till hallonriket.

Kanske vattnet på bägge sidor av udden hade bidragit till att hålla fukten kvar i växtligheten, för hallonen var både stora och fina. Och det som jag trodde skulle bli en liten, liten burk av de goda bären, det kom att bli nästan ett helt ämbar av de fina bären, innan Gunilla och jag var färdiga att lämna Skata.

Min kusin ”Fröudi Jokka” Johan Fors har här iordningsställt hundhagen för att ta emot en liten spetsfröken vars namn ännu var ovisst när kortet togs!Jokkas HundgårdLilliLilli, som den lilla spetsfröken nu heter, har nu flyttat in hos Jokka och Hannele. Lilli har också fått en mycket ivrig linlugg till lillhusse, Ludvig och LilliLudvig, som är en mycket trägen gäst hos faffa och hans rara Hannele. Ludvig är faffa Jokkas ögonsten och kommer säkert att tillbringa ännu mera tid vid ”Fröudöijä”, nu när han får en alldeles ”egen” hund att sköta om!

Jokka och jag for till Sexsjön den andra augusti på ett sommarmöte som arrangerades av Österbottens spetsklubb. Uppslutningen var nog en liten besvikelse när flera av föreläsarna hade fått förhinder. Men lite jaktsnack fördes ändå vid brasan där grillkorven hade god åtgång. Var ju meningen att Jokka skulle få byta några ord med Thommy innan valpköpet! Men allting ordnade sig till det bästa och nu är Jokka en glad spetsägare till en pigg och rar liten finnspetsfröken.Möte vid Sexsjön

Den 7.8:de var vi hemma igen och Ronja och jag tog en tur runt Risnästräsket i ett vackert sensommarväder.

Gunilla fyller år i mitten av augusti och barn och barnbarn hade samlats den 22 aug. för att fira ”fammo”. Det var en fin, men blåsig dag, så bordet blev flyttat i lä för västanvinden; med den påföljd att en del kom att sitta i skuggan och en del fick kisa emot solen. Inte direkt idealiskt att försöka få till en bra bild. Men maten och sämjan var god som det skall vara när man träffas!

 

Gunilla fyller år

De allra minsta och Ronja roade sig med att kasta sten i den lilla fontänen bredvid gårdstenen, och hade allmänt trevligt tillsammans. Här ser vi Micke och Toves lilla Alva titta på när Ronja dricker, medan Elliot ser lite mera avvaktande ut. Och två av gossarna har satt sig på den höga stenen och kastar rönnbär i fontänen!

Att själv kunna plocka sina egna grönsaker ur sitt eget land har ju också sin tjusning! Även om mina gröna fingrar tycks vara mera skapt åt att snickra till något i trä, eller att som nu, snickra till ord i en blogg för framtida minnen! Längden på morötterna är ju inte fy skam och ärterna och jordgubbarna ser ju hyfsade ut, men skörden var som vanligt liten som alla andra år. Paavo, Paavo olycksfödda gubbe, skaldade Runeberg. när frosten tog hans skörd!

Sensommarskörd

Kristian och Jennys trillingsgossar är sportiga av sig och tog sig med bravur igenom hinderbanan i Solf den 14.9 2019 och stoltserar här med sina medaljer. Ifrån vänster sett; Eddie, Noah och Ludvig Forsén

Medaljörer2

Här är det armgång som gäller, alla tre klarade detta hinder galant, och så var det bara att spurta på emot målet och en hägrande medalj!

Armgång

Själv så var jag den 19.9 på en jakttur till Markjärv i Terjärv. Markjärv är en av de fyrtio! mindre sjöar som finns inom Terjärvs gränser. Jag besökte också en annan lite mindre sjö som syns här nedanför.MarkjärvSjön som kallas för Sarjärv har en egen liten raststuga intill den magiska sjön, samt en grillplats för den som känner sig sugen på något grillat!

Sarjärv3

Övernattningsstuga

Kan ju inte låta bli att sätta upp ett foto på en mårdhona som Ronja så förtjänstfullt spårade och till sist körde upp i en gran topp som jag lyckades fälla för hennes ivriga skall. Detta var den 26.9 2019, alltså denna höst!

Mård vid bränndalin2

Samma dag fotade jag en tjäderhöna ifrån alla möjliga vinklar, ett praktexemplar utan like som lät sig fotograferas medan Ronja jagade hennes kamrat.Röja nr3+

Hösten har bjudit på bedårande färger i skog och mark, och denna bild tycker jag är något av en lyckträff  där Ronja tittar fram bakom en torrfura. Höstens gulnande löv och Ronjas päls lyser i harmoni med den knotiga björken i bakgrunden! 9:oktober 2019

Oktober

Ett födelsedagskalas för Elliot som fyllde två, och Alva som fyllde fem firades i Micke och Toves hem i Kalax den 19 oktober. Oturligt nog så lämnade kameran hemma i Övermark och mobilens batteri gav upp  redan efter fyra bilder och är inte av högsta kvalité. Men huvudsaken var att fira dessa två, som visserligen inte fyller på samma datum men nästan i alla fall.

Presenter fick de i överflöd och många var gästerna som gästade deras hem denna dag. Kanske jag får några kort ifrån Gunillas mobil för att komplettera dagen med några av presenterna i alla fall. Nu till dagsläget och det väder som rått den senaste veckan!

Snabba ryck ifrån fina höstbilder till en tidig vinterbild som tyvärr redan är ett minne blott. Så här såg det ut den 10 november detta år, 2019. Nu så vräker regnet ner och allt är grått och trist igen. Välkommen härliga vinter med vita gnistrande drivor och en köld som biter i kinden. Denna vy hör vår vinter till! Kom snart igen du härliga vintertid, regn, slask och töväder, det kan någon annan få!VinterSol

Slut för denna gång, onödigt långt mellan uppdateringarna, minnet är färskvara hos oss gamlingar! Men tur att tekniken hjälper till ibland att komma ihåg saker som redan förträngts!

 

 

 

Lämna en kommentar